Olen pohtinut viime vuosina ja erityisesti menneen vuoden aikana paljon tulevaisuutta, sen megatrendejä ja tulevaisuuden työelämää. Ehkä ne ovat mietityttäneet sinuakin?
Erityisesti olen ajatellut nuoriamme, joissa on meidän kaikkien tulevaisuus. Sitä kautta pohdintojeni pintaan ovat nousseet mielenterveysongelmat, koulukiusaaminen, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, maamme monikansallistuminen ja sen mukanaan tuomat haasteet ja mahdollisuudet. On todella vaikeaa hyväksyä, että koulukiusaamista ei kyetä kitkemään eikä siihen puututa mitenkään riittävästi. On myös vaikea ymmärtää, että lisääntyneiden mielenterveysongelmien vakavuutta ja kauaskantoisuutta ei riittämin ymmärretä eikä niihin tarjota tarvittavia ratkaisuja.
Viimeiset vuodet ovat mullistaneet monia asioita ja tuoneet globaalia epävarmuutta. Muutoksilla ja suuntauksilla on aina myös positiivisia vaikutuksia. Energiakriisi on pakottanut yhteiskuntaa ja yrityksiä innovoimaan vaihtoehtoista energiantuotantoa, ympäristökriisi taasen vaihtoehtoisia materiaaleja muovin ja betonin tilalle. Mennyt vuosi on yhdistänyt Eurooppaa. Eristäytyminen pandemian aikana ja Ukrainan tilanne ovat saaneet meidät tuntemaan aiempaa enemmän empatiaa toisiamme kohtaan. Kaipaamme enemmän tapaamisia lähekkäin ja kasvokkain – inhimillistä läheisyyttä, välittämistä ja hauskanpitoa.
Tulevaisuuden trendien ennustaminen
Olen seurannut niin kansainvälisiä webinaareja ja kirjoituksia maailman megatrendeistä kuin myös Suomessa Ennetool -yrityksen (https://ennetool.com/fi/etusivu/) Susanna Björklundin pitämiä luentoja niistä. Juuri viime viikolla kuuntelin Kuopion Muotoiluakatemian (https://www.muotoiluakatemia.fi/) järjestämää webinaaria, jonka puhujana Susanna oli.
Susanna Björklund muistutti, että jokainen meistä näkee ja kokee maailman eri tavalla huolimatta asuinympäristöstä tai samasta kasvatuksesta. Näkemykseemme tietenkin vaikuttaa persoonamme, ikämme, sukupuolemme, vahvuutemme, kiinnostuksemme jne. halusimme sitä tai emme. Trendien tarkoitus on herättää ajatuksia ja haastaa. Jotta tulevaisuutta voi ennakoida, täytyy katsoa historiaan. Kriisistä seuraa aina kaaos ja siitä seuraa luovuus.
Henkilökohtainen kokemukseni ja vahvuuteni tilasuunnittelijana
Omia vahvuuksiani sisustus- ja tilasuunnittelijana on luovuus, innovatiivisuus, asiantuntevuus ja ennen kaikkea empatiakyky. Olen kokenut henkilökohtaisessa elämässäni ja nähnyt hyvin läheltä millaista arki on, kun haasteina ovat: kiusatuksi tuleminen, mielenterveys, aistiyli- ja aliherkkyydet, erityisherkkyydet, autisminkirjo, allergiat, fyysiset ja kehitysvammat sekä muistisairaus ja -vammat.
Kuuntelen tarkalla korvalla, perehdyn tarpeisiisi ja toiveisiisi huolella sekä etsin yksilöllisiä ratkaisuja niihin.
Onko työyhteisösi hyvinvoiva?
1) Haastankin nyt sinua toimitilayrittäjä:
- Onko yrityksesi työyhteisö hyvinvoiva, toimiva ja monimuotoisuutta huomioiva nyt ja tulevaisuudessa?
- Pystyvätkö KAIKKI työntekijäsi tekemään työnsä optimaalisesti omien voimavarojensa rajoissa?
- Onko heidän fyysisiä ja henkisiä suoriutumishaasteita tuettu mm. apuvälinein ja sisustuksen avulla?
- Onko yrityksesi eri ikäisten työntekijöiden tarpeet ja työtavat huomioitu?
- Onko toimitilasi viihtyisä ja houkutteleva työntekijöille?
- Entä vastaako toimitilasi sisustus myös yrityksesi arvoja ja brändiä?
2) Haastan myös sinua terapeuttiyrittäjä, jolla on terapiahuone tai vastaanottotila:
- Onko toimipisteesi toimiva, viihtyisä, potilasta osallistava ja turvallinen niin asiakkaillesi, sinulle kuin työntekijöillesi?
Yksilöllistä ja osallistavaa työympäristön suunnittelua
Kokeneena sisustusarkkitehtina ja jonkin tason kokemusasiantuntijana haluaisin auttaa sinua toimitilasi haasteiden kanssa osallistaen myös työntekijöitäsi suunnitteluun mukaan!
Minua motivoi kunkin työntekijän yksilölliset haasteet, onnistuneet asiakaskohtaamiset ja auttaminen näiden ratkaisemisessa aisteja, esteettömyyttä, henkistä ja fyysistä hyvinvointia tukien. Jotta yhä useampi voisi paremmin ja eläisi onnellisemmin!
Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää miten voin auttaa työyhteisösi hyvinvoinnin kehittämisessä!
Muistathan seurata kanaviani!