Tilojen sisustussuunnittelussa jätetään edelleen valitettavan usein huomiotta moniaistisuus. Se tarkoittaa eri aistien kautta samanaikaisesti saatavaa aistikokemusta ja siitä käytetään myös nimitystä multisensorisuus.
Hahmotamme ympäristöämme ja rakennettuja tiloja kaikkien perusaistiemme kautta, ei ainoastaan näkö- ja kuuloaistilla vaan myös tunto-, maku- ja hajuaisteilla. Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, aistien kautta saadut tuntemukset ja reaktiot joko edistävät tai heikentävät hyvinvointiamme. Vaikutuksen onkin suotavaa olla positiivinen. Tällöin tilojen tulisi voimaannuttaa ja rauhoittaa. Materiaaleilla on tässä oleellinen merkitys.
Aistiongelmien huomioon ottaminen materiaalien valinnassa
Tilasuunnittelijalle tulisi tuoda esille asukkaiden tai tilankäyttäjien mahdolliset rajoitteet ja sairaudet kuten allergiat, astmat, dementia, aistiyliherkkyydet ja erilaiset vammat jo suunnitteluvaiheen alussa.
Kun puhumme moniaistisuudesta sisustuksessa, on erittäin tärkeää huomioida materiaalivalinnoissa ihmiset, joiden aistit toimivat poikkeavan heikosti tai vahvasti tai joiden sairaudet vaikuttavat tilakokemukseen. Tämä on erityisen tärkeä asia asuin- ja hoivatiloissa sekä kouluissa. Toki julkisissa tiloissa oikeanlaisilla materiaaleilla jo nyt ehkäistään mm. kaikua tai helpotetaan näönvaraista pintojen erottelukykyä.
Aistisäätelyn häiriöitä on arvioitu esiintyvän jopa 5-10% väestöstä, mikä on yllättävän paljon. Hyvin suunnitelluilla materiaalivalinnoilla voidaan julkisissakin tiloissa huomioida paremmin erilaiset ihmiset tekemällä tiloista miellyttäviä kaikille aisteille. Suunnittelun lähtökohtana tulisikin olla tiloissa koettavan kuormittavuuden vähentäminen.
Hotelleissa on huomioitu allergikot tarjoamalla käyttöön allergiahuoneita. Samalla tavalla myös työympäristössä tulisi huomioida mahdollisuuksien mukaan allergiset henkilöt kiinnittämällä huomiota esimerkiksi työpisteiden sijoitteluun ja materiaalivalintoihin. Hieno sisustus ei palvele loppukäyttäjää, jos sen materiaalit ärsyttävät aistiyliherkkää, laukaisevat migreenin, saavat astmaatikon oirehtimaan tai dementikon harhailemaan.
Olen elämäni aikana nähnyt läheltä minkälaista on allergikon, aistiyliherkän, dementikon tai vamman kanssa elävän arki, siksi suunnittelijana kiinnitän erityistä huomiota myös materiaaleihin.
Lue lisää aiheesta kirjoituksestani: Sisustussuunnittelun kulmakivet – suunnitteluarvot harmonisten kokonaisuuksien takana.
Ekologisuus ja vastuullisuus materiaalivalinnoissa
Itse pidän materiaali- ja sisustusvalinnoissa ekologisuutta hyvin tärkeänä arvona – onhan kyse tulevaisuudestamme! On äärimmäisen tärkeää säästää luonnonvaroja, tuhlata vähemmän energiaa ja vähentää päästöjä. Järkevillä materiaalivalinnoilla voimme päästä mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.
Tiloissa on usein hieman kuluneita materiaaleja, joita voi remontissa edelleen hyötykäyttää ja käsitellä. Esimerkkikuvassa on yhden toimitila-asiakkaani ruokailutilan puulattiaa, joka haluttiin säilyttää eikä vaihtaa uuteen. Lattia hiottiin ja koristemaalattiin katukivetystä muistuttavaksi laattakuvioinniksi. Olen kertonut tästä asiakasprojektistani täällä.
Arkkitehdeilla ja sisustuksen suunnittelijoilla on iso yhteiskunnallinen vastuu, kun he ehdottavat ja valitsevat materiaaleja. Sisustusarkkitehtina varmistan aina mahdolliset sertifikaatit, jotta ne täyttävät mahdollisimman hyvin kansainvälisesti tunnetut standardit. Ne kertovat mm. materiaalin alkuperästä, tehtaiden työolosuhteista, metsänhoidon käytännöistä tai tuoteturvallisuudesta loppukäyttäjää ajatellen.
Värien ja materiaalien leikkiä
Väreillä ja materiaaleilla saa tilaan uskomattomia muutoksia. Omasta mielestäni värien yhdistäminen sisustuksessa eri materiaaleihin on suunnittelun hauskin vaihe, jossa pääsee todella leikkimään tilan mahdollisuuksilla. Tässä tarvitaan hyvää värinäköä, sävyjen erottelukykyä ja ymmärrystä siitä, miten värit toistuvat eri materiaalien pinnoilla sekä taitoa yhdistää näitä keskenään.
Suunnitellessani tiloja näen ne mielessäni elävästi valmiina kuvina. Tiloista muodostuu harkittu ja harmoninen kokonaisuus. Jo tässä vaiheessa tiedän, että haluan luoda jotain sävähdyttävää, positiivisia tunteita herättävää ja tuoda hyvää oloa! Aistittavia materiaaleja ja viimeisenä pensselinvetona kaunis väripaletti – ripaus taikaa ja tämä mielessä syntynyt “kuva on valmis kehystettäväksi”.
Muista seurata kanavaani! Seuraavaksi jaan tarinaa Milanon huonekalumessuista!