Designvv Monitoimitilojen suunnittelu osana viihtyisiä työympäristöjä

Monitoimitilojen suunnittelu osana viihtyisiä työympäristöjä

Yrityksen toimitilojen tulee palvella mahdollisimman hyvin niin työntekijöitä kuin tiloissa vierailevia asiakkaita. Ammattimaisesti suunnitelluilla työympäristöillä voi olla parhaimmillaan ratkaiseva vaikutus työhyvinvointiin ja tiloissa viihtymiseen. Edellisessä blogikirjoituksessani toin esiin toimitilasuunnittelun tärkeyttä yrityksen imagolle asiakkaani Merima Oy:n sisääntuloaulan ja neuvotteluhuoneen kautta. Nyt otan näkökulmaksi työympäristön viihtyvyyden, työhyvinvoinnin ja tehokkaat monitoimitilat. 

Työympäristön tilasuunnittelun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä funktionaaliset ja käyttäjäystävälliset tilat helpottavat työtä ja mahdollistavat turvallisen työnteon. Yhä useammissa työympäristöissä onkin monitoimitiloja, joissa on erilaisia toimintavyöhykkeitä tai työpisteitä. Usein monitoimitilalta toivotaan myös muutettavia elementtejä. Tehokkaiden, viihtyisien ja työntekoa helpottavien monitoimitilojen suunnittelu vaatii kuitenkin ammattitaitoa ja yrityksen toimintatapojen tuntemista. Tilan käyttötarkoitukset, kulkusuunnat ja muunneltavuus ovat avainasemassa monitoimitilojen suunnittelussa. Uusi hybridityömalli haastaa työympäristöt mutta ei vähennä viihtyisyyden merkitystä.

Työviihtyvyyden näkökulmasta myös taukotiloilla ja keittiöillä on tärkeä asema osana työympäristöjen sisustussuunnittelua. Merima Oy:n toimitilojen uudistusprojektissa myös keittiö- ja taukotilat WC-tiloineen saivat uuden ilmeen ja näyttävän valaistuksen.

ENNEN REMONTTIA -kuva Merima Oy:n toimihenkilöiden keittiö- ja ruokailutilasta

Tästä ”Ennen remonttia” -kuvasta näkee, miten keittiö- ja ruokailutilat olivat aiemmin jaettu väliseinillä ja keittiökaapeilla erillisiksi. Ruokailualueen takana oleva ovi johti varastotilaan. Kaikki väliseinät päätettiin purkaa ja tehdä yhtenäinen avara monitoimitila, jossa yhdistyy ruokailu, lepo ja keittiön toiminnat. Kuten yllä olevasta ”remontin jälkeen” -kuvasta näkee, niin tiloja ei voisi uskoa samoiksi.

Tilojen käytännöllisyyden huomioiminen – toiminta-aluejaottelu monitoimitiloissa

Miellyttävän ilmeen lisäksi monitoimitiloilla kuten esimerkiksi taukotiloilla ja keittiöillä on työpaikalla aina tärkeä funktio, ja tilojen tulee olla mahdollisimman helposti käytettävissä sekä puhdistettavissa. Usein tiloja käyttää yhtä aikaa useampi työntekijä, ja joskus vielä täysin eri tarkoituksiin. Merima Oy:n tapauksessa jaoin siis yhden ison yhtenäisen monitoimitilan neljään eri toiminta-alueeseen:

1. ruoan lämmitys- ja valmistusalue,

2. kahvipiste,

3. ruokailualue sekä

4. taukotila, jota voi käyttää vaikka pieniin neuvotteluihin

Suunnitelmassa huomioin fyysisen tilan asettamissa rajoissa kulkutilat eri suunnilta tuleville henkilöille, jotka samanaikaisesti käyttävät monitoimitilaa eri tarkoituksiin. Tavoitteeni oli sijoittaa keittiön toiminnat niin, että mahdollisimman vähän syntyisi tukoksia toimintoihin ja jonoa. Silloin ei ollut koronasta vielä tietoakaan. Näin epidemian jyllätessä toimintojen jakaminen eri vyöhykkeisiin ja kulkuväylien toimivuus osoittautuvat entistä tärkeämmiksi ja se haastaakin suunnittelijaa.

Tilojen helppo puhdistus ja muuntuvuus ovat nyt erittäin ajankohtaisia, kun työ on muutoksessa ja epidemia on vaikuttanut toimintatapoihin.

REMONTIN JÄLKEEN -kuva Merima Oy:n toimitilan keittiöalueesta oviaukolle päin. Merima Oy:n monitoimitila on huomattavasti helpompi siivota ja ylläpitää nyt kuin mitä se oli aiemmin. Kvartsitasot ovat kestäviä, hygieenisiä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia.
ENNEN REMONTTIA -kuva Merima Oy:n toimitilan ruokailualueesta oviaukolle päin. Keittiöalue oli aiemmin kolmella seinällä suljettu hämärä tila täynnä nurkkia.

Viihtyisien keittiötilojen suunnittelu toimitiloissa

Toimistojen keittiötilat ovat tärkeä osa työympäristöjen sisustussuunnittelua ja viihtyisyyttä. Värimaailma Merima Oy:n uudessa keittiössä toistaa samaa, yritysilmeen mukaista merellistä teemaa, joka ottaa syleilyynsä heti sisääntuloaulassa. Lattia ja katto saivat uudet pinnat. Kauniit yksityiskohdat ja kalusteet lisäävät tilan viihtyvyyttä. Upea syvänmerensininen Meriman logon väriä toistava keittiökaapisto löytyi Noblessan mallistosta ja veistoksellinen liesituuletin Frankelta. Keittiön kaapistolla on haettu tyylikästä kontrastia: syvänmerensiniset alakaapit, valkoiset yläkaapit, metrolaatoitus ja upeat kvartsitasot luovat yhdessä näyttävän kokonaisuuden. 

REMONTIN JÄLKEEN -kuva;

Merima Oy:n keittiötilan toiminnallisuus parani moninkertaisesti remontissa. Kaappeja on nyt riittävästi eri tavaroille, keittiövälineille ja jätteiden keräyspisteille. Työtasot tyhjennettiin kaikesta turhasta. Mikroaaltouunit integroitiin yläkaappeihin, kahvinkeitto monipuolistettiin uusilla laitteilla ja kylmäkaapit tuplattiin.

ENNEN REMONTTIA -kuva Merima Oy:n toimitilan keittiöstä.

Huonetilat, joissa on paljon tummia sävyjä, tarvitsevat runsaasti valoa ja eri valonlähteitä. Keittiön kattoikkunasta tuleva päivänvalo ei aiemmin hyödyttänyt paljonkaan. Nyt sekin tulee oikeuksiinsa hohtavan valkoisella alakatolla. Jätehuolto on haaste isommissa työympäristöissä.

Ruokailu- ja taukotilojen vaikutus työhyvinvoinnille

Onnistuneella ja hyvin suunnitellulla työympäristöllä on useita positiivisia vaikutuksia tilan käyttäjille – ja siten suoraan yritykselle ja sen menestykselle. Viihtyvyydellä, hyvällä valaistuksella, sopivilla materiaaleilla, akustiikalla ja työtilojen käytännöllisyydellä voi olla suuri vaikutus työhyvinvoinnille ja työntekijöiden terveydelle. Hyvä ergonomia tukee työntekijän terveyttä. Näillä tekijöillä on suora yhteys myös työssä viihtymiselle, sitoutumiselle ja motivaatiolle. Hyvin suunnitellut työympäristöt lisäävät työtehokkuutta, yhteishenkeä ja luovat turvallisuutta.

Ruokailu- ja taukotiloissa korostuvat myös edeltävät faktat, joita huomioin asiakkaani Merima Oy:n kyseisten tilojen sisustussuunnittelussa. Kahvi- ja lounastauolle istahtamaan kutsuvassa ruokapöydässä ja taukotilan takaseinän tv-tasossa toistuu keittiön värimaailma. Taukotilassa työntekijä voi levähtää hetken tai siinä voidaan pitää pienehköjä ryhmäneuvotteluja rennommin. Lattia muistuttaa tiikkipintaisista laivankansista. Sen tumma sävy ja rosteriyksityiskohdat lisäävät tilan arvokkuuden tuntua ja modernia ilmettä. Sävyvalinnoilla sekä monipuolisesti säädettävällä valaistuksella saadaan harmoninen kokonaisuus, jossa työntekijän on helppo rentoutua tauolla.

REMONTIN JÄLKEEN -kuva;

Nyt Merima Oy:n ruokailu- ja taukotilatkin ovat edustavia. Niihin kelpaa viedä asiakkaitakin kahvikupilliselle. Taukotilasta löytyy niin uutta kuin vanhaa. Pikkupöytä on vanhasta laivaprojektista jäänyt ylijäämäpöytä ja lepotuolit ovat samaa suomalaista designia kuin sisääntuloaulassa – Harri Koskisen suunnittelema K tuoli!

Yritystilan ilmettä mukailevien wc-tilojen ja laatoitusten suunnittelu

Sisustusarkkitehtina minulle on äärimmäisen tärkeää pitää kaikki sisustussuunnittelun langat käsissäni. Suunnittelen kokonaisuudet huolella pienimpiä yksityiskohtia myöden. Viime blogikirjoituksessa sivuutin valaistussuunnittelua. Sen lisäksi, että mitoitan kaikkiin tiloihin valaisinpisteet, niin mitoitan myös sähkörasiat sekä tuotan laatoituksista piirustukset ja asennusohjeet laatoittajille. Tiedän, että kaikki sisustusarkkitehditkaan näin eivät toimi, mutta itse koen varmistavani sillä sen, että lopputulos on hallittu ja odotusten mukainen.

Merima Oy:n wc-tilat istuvat värimaailmaltaan muiden uusittujen yleistilojen kanssa yhteen. Hohtavan valkoiset lasiset väliseinät kuten myös eteiskäytävän valkoiset lasiseinät on tilattu mittatilauksena. Allaskaapit on teetetty puupajalla. Kuvista ”Remontin jälkeen” ja ”Ennen Remonttia” on nähtävissä hyppy 80-luvulta tähän päivään. Ilme on raikas.
Yhtä seinää koristavat isot laatat, jotka mukailevat meren muovaamaa hiekkarantaa ja merellistä teemaa. Muut seinät on maalattu efektimaalilla käsin. Aistittavia pintoja kumpikin. Lattialaattaan haluttiin industriaalista teollismaista henkeä. Löysin tyyliin ja värimaailmaan sopivan laatan, jonka kahdella eri koolla pääsin leikittelemään. Piirsin laatoittajalle ohjeistuksen vuorottelevista laatoista, mikä loi elävyyttä tilaan aivan toisin kuin jos laatat olisivat olleet yhtä ja samaa kokoa. En suosittele silti mitä tahansa laatoitusta vaihtelevalla asettelulla, vaan kokonaisuus vaikuttaa ja tavoite. Ammattitaitoinen suunnittelija halllitseekin kokonaisuuden.

Asiakkaani kertovat

Lue miten asiakkaani Merima Oy kommentoi remontin lopputulosta!

Merima Oy:n muutoksen kokeneet tilat ovatkin hyvä esimerkki paitsi yrityksen ilmeen mukaisten, myös viihtyvyyttä lisäävien, käytännöllisten ja modernien keittiö- ja taukotilojen suunnittelusta. Niillä on merkitystä myös muuttuneessa työkulttuurissa.

Lue lisää yritystilojen sisustussuunnittelupalveluistani. 

Pandemian vaikutuksesta monissa työympäristöissä on siirrytty etätyöhön. Osa työntekijöistä työskentelee vain etänä kodistaan käsin, osa istuu edelleen työpaikallaan ja sitten on niitä, jotka työskentelevät vuorotellen molemmissa. Tästä jälkimmäisestä hybridimallista on tulossa vakiintunut käytäntö. Työympäristöjen tuleekin viihtyisyydellään tukea ajoittain työpaikalla käyviä työntekijöitä luoden yhteenkuuluvuuden tunnetta muihin sekä innoittaa innovatiiviseen ryhmätyöskentelyyn etänäkin. Olisi tärkeää, että työnantaja ottaisi vastuuta myös etätöissä työskentelevien työntekijöidensä työergonomian toteutumisesta.

Seuraavassa linkissä on kerrottu Microsoftin teettämästä selvityksestä siitä, miten etätyöskentelyyn siirtyminen on vaikuttanut tiimien työskentelyyn sekä odotuksista tulevaisuuden työtapojen suhteen.

Lue lisää mitä suomalaiset johtajat ja työntekijät vastasivat.

Seuraa yritystäni somessa, niin huomaat tulevat blogikirjoitukseni.

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!