Designvv monivaristen tilojen sisustussuunnittelu

Värien käyttö sisustussuunnittelussa – moniväristen tilojen sisustussuunnittelu

Värien vaikuttava voima tunnetaan yritysten brändäyksessä ja markkinoinnissa hyvin. Väreillä voidaan luoda halutunlaisia mielikuvia ja jopa ohjata ihmisten käyttäytymistä. Isot kauppaketjut esimerkiksi osaavat hyödyntää värejä tehokkaasti ohjatakseen asiakkaita uutuustuotteiden luokse ja täten vaikuttavat suoraan tuotemielikuviin ja ostokäyttäytymiseen. Neutraalit värit ja toisiaan harmonisesti tasapainottavat väriyhdistelmät rauhoittavat ja luovat tilasta tyylikkään vaikutelman. Räväkkyydellä puolestaan saadaan vireystila kasvamaan ja voidaan ohjata huomio tiettyyn suuntaan.

Oma vinkkini värien käyttöön sisustussuunnittelussa on, että toista samoja värejä eri sisustuselementeissä sopivasti. Kiinnittämällä huomiota värien toistumiseen sopivassa suhteessa toisiinsa, tilasta tulee harmoninen eikä levoton. Yllä oleva kuva on tästä hyvä esimerkki. Esimerkkikuvan huoneessa on ainakin viittä eri väriä. Isoilla pinnoilla on käytetty hillittyjä värejä. Pienemmillä pinnoilla ja sisustusesineissä on käytetty enemmän huomiota herättäviä värejä. Kuvittele, että vain pöytäpinta olisi lehmuksenvihreä. Tällöin tilan värimaailma olisi epätasapainoinen. Saman värin toisto tyynyissä ja pienesineissä tekee tilasta tasapainoisen kokonaisuuden.

Väreillä toivottua tunnelmaa yritystiloihin

Mitä punainen väri tarkoittaa väripsykologiassa? Miten sisustuksen punainen väri vaikuttaa meihin? Punainen väri symboloi vahvoja tunteita kuten rakkautta, intohimoa tai toimintaa mutta myös aggressiota, valtaa tai vaaraa. Punainen väri lisää ruokahalua, minkä vuoksi sitä suositaan paljon ravintoloissa. Punainen väri antaa energiaa ja se stimuloi meitä fyysisesti. On tutkittu, että punainen nostaa verenpainetta kun taas sininen laskee sitä.

Mietittäessä eri värien yhdistelyä sisustuksessa, on syytä olla hieman varovainen. Värejä voi helposti innostua käyttämään liikaa. Tärkeää onkin osata yhdistellä värejä sopivassa suhteessa. Suunnittelijalle tämä voi toisinaan olla tasapainoilua oman näkemyksen ja asiakkaan näkemyksen välillä. Kuvassa olevaan asiakkaani toimitilaan haluttiin valita energiaa tuova väri. Sitä saatiin lisäämällä sisustukseen punaista väriä. Tehosteväreinä ruokatilassa käytettiin lisäksi oljen keltaista ja heleän sinistä. Värivalinnoilla haluttiin vaikuttaa työyhteisön vireystilaan ja dynaamisuuteen. Lue lisää miten kyseisessä asiakasprojektissa toteutin asiakkaan oman vahvan vision väreistä!

Tehostevärien käyttö sisustussuunnittelussa

Käyttämällä tehostevärejä tilasta saa helposti mielenkiintoisemman ja tasapainoisemman kokonaisuuden. Tehostevärien kanssa ei tarvitse arkailla. Väreiksi sopivat hyvin voimakkaatkin sävyt, joita voi käyttää yksityiskohdissa kuten tekstiileissä ja somisteissa. Suosittu ja helppo tapa tehostevärin käyttöön on maalata yksi seinä tehostevärillä. Usein maalattavaksi tehosteseinäksi valikoituu perimmäinen seinä tai ison huonekalun, kuten sohvan tai sängyn, taustalla oleva seinä. Tässäkin asiassa kuitenkin poikkeus vahvistaa säännön! Tehosteseinän valintaan vaikuttaa moni asia kuten tilan koko, kalusteiden sijoittelu, ikkunoiden ja ovien sijainnit ja niiden määrä sekä ikkunoista tulevan valon suunta.

Kuvassa olevan tilan ilme muuttui paljon kun taustaseinä maalattiin tomaatinpunaiseksi. Värivalinnalla haluttiin luoda energisoivaa vaikutusta huoneeseen. Katso “Ennen-Jälkeen”-kuvat muutoksesta ja huomaat eron!

Hyödynnä taulujen värimaailmaa

Tässä projektissa sain yhdistää asukkaan vanhoja huonekaluja ja sisustusesineitä uusiin tuotteisiin. Haasteena oli yhdistää vanhan tyyliset huonekalut modernia tyyliä edustaviin uusiin huonekaluihin. Lopputulos onnistui kiinnittämällä huomiota oikeanlaisten väriyhdistelmien luomiseen. Asiakkaalla oli paljon kauniita maisema- ja kukkatauluja, joiden sävyjä hyödynsin hillitysti uusissa kalustevalinnoissa sekä kodin sisustussuunnittelussa.

Kuvassa näkyy asiakkaan kotiin valitut uudet huonekalut: senkit, lepotuoli, peilit, sohva- ja sivupöytä. Tuotteet ovat yritykseni maahantuomia huonekaluja, jotka valittiin tähän kohteeseen kymmenistä eri vaihtoehdoista. Uusien huonekalujen värien ja materiaalien valintaa helpotti itselläni saatavilla olleet materiaalinäytteet.

Vintage-tyylinen matto toistaa tauluista löytyvää siniharmaata sävyä ja tasapainottaa punertavaa pyökkiparkettia. Modernista ja ergonomisesta kukkakuosisesta lepotuolista löytyy samaa siniharmaata sävyä kuin matosta. Kukkatauluista puolestaan löytyy lepotuolin syklaaminpunaista sävyä. Taulukehysten kulta- ja pronssisävyt toistuvat uusien peilien koristeluissa.

Kuten huomaammme, tilan värisuunnittelu voi lähteä liikkeelle jopa taiteesta!

Kauniit ja tarkoituksenmukaisesti suunnitellut värikokonaisuudet ovat olennainen osa työtäni sisustussuunnittelijana. Kerron omista sisustusarvoistani laajemmin täällä.

Kaipaako Sinun yrityksesi tilojen värisuunnittelua tai värimaailman kohennusta? Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!