Designvv blogi Arvot sisustussuunnittelussa

Sisustussuunnitteluni kulmakivet – suunnitteluarvot harmonisten kokonaisuuksien takana

Työssäni sisustusarkkitehtina toimin tarpeiltaan ja lähtökohdiltaan hyvin erilaisissa kohteissa. Tavoite on kuitenkin aina sama: saada osa-alueet toimivaksi ja harmoniseksi kokonaisuudeksi. Kokemuksen kautta minulle on muodostunut selkeät suunnitteluarvot, jotka toimivat sisustus- ja tilasuunnitteluni kulmakivinä ohjaten kohti projektikohtaisia tavoitteita. Avaan tässä blogikirjoituksessa näitä sisustussuunnitteluni perusarvoja sisustuspalveluideni takana. Jatkossa perehdytän sinut lukijana syvällisemmin jokaiseen perusarvooni ja oivalluksiin, jotka ovat syntyneet yli 30 vuoden ajalta.

Aistit ja terveys sisustussuunnittelussa 

Tilat, joissa vietämme aikaamme ja joissa käymme, vaikuttavat monialaisesti hyvinvointiimme. Ne voivat kohentaa tai laskea sitä. Tämä vastaavasti heijastuu myös fyysiseen terveyteemme. Oikein valituilla materiaaleilla voimme luoda terveellisempiä tiloja ja huomioida samalla tilojen ympäristövaikutukset.

Sisustuksella voimme herättää kaikkia aistejamme ja minimoida aisteja vahingoittavia tekijöitä. Tämä on erityisen tärkeää lasten, vammaisten, vanhusten ja sairaiden elin- ja toimintaympäristöissä. Sillä vaikutetaan psykologisesti myös ostopäätöksiimme ja ruokahaluumme. Parhaimmillaan onnistunut sisustus herättää tunteita ja antaa siten kokonaisvaltaisia elämyksiä. Se saa meidät voimaan hyvin niin henkisesti kuin fyysisesti.

Värit sisustussuunnittelussa

Värillä on väliä! Värin voima on suurempi kuin osataan ajatellakaan. Värit vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen, mielialaan ja vireystilaan. Niillä varoitetaan (esimerkiksi liikenteessä), luodaan mielikuvia (esimerkiksi markkinoinnissa) ja myös hoidetaan terveyttä. Tarvitsemme värejä. Kauniit värikokonaisuudet ovat olennainen osa suunnitteluani. 

Luonto osana sisustusta

Luonto on tärkeä inspiraationi lähde. Se liittyy vahvasti niin aisteihimme kuin hyvinvointiimme. Suosin eurooppalaisia materiaaleja ja myös luonnonmateriaaleja paloturvallisuuden rajoissa. Luonto näkyy suunnitelmissani tavalla tai toisella – kuvien, kuosien, muotopintojen ja värien kautta.

Harmoninen ja kaunis sisustus 

Tilan käyttöön liittyvien tavoitteiden täyttämisen lisäksi harmonia on yksi suunnittelun perusarvoista. Harmonia syntyy hyvällä kokonaisvaltaisella suunnittelulla, jossa muun muassa värit, muodot, kuviot, materiaalit, pintastruktuurit ja -kiillot sekä kulkuvirrat ovat kaikki tasapainossa keskenään. Harmoninen tila on kaunis, aistikas ja viihtyisä. Kauniissa tiloissa silmä lepää ja ajatus juoksee.

Historia inspiraationa

Historia on täynnä upeita luomuksia. Vanhat asiat ympärillämme herättävät tunteita, elämyksiä ja muistoja. Historia on osa meitä, ja se inspiroikin suunnitteluani. Historia opettaa.

Kädentaidot ja taide tiloissa

Käsityönä tehdyt pinnat, kalusteet ja taide tuovat ympäristöön sielua. Käsintehdyn työn jälki ympäristössämme vaikuttaa huomaamattammekin siihen, miten tilan koemme ja siinä viihdymme. Onko pintoja, joita koskettamalla saat tuntoaistin välityksellä elämystä ja millaista? Entä mitä koemme haistaessamme puuntuoksun puusepän valmistamasta huonekalusta? Pelkkä ajatuskin tuo minulla tuoksun mieleen. Entä sinulla?

Yksilöllinen tila 

Kun sisustus on asukkaidensa oloinen ja näköinen, tai tila omaa rakennuksen historiaan, ympäristöön, sen käyttäjiin tai käyttötarpeeseen sidottuja elementtejä ja peilaa näitä, on se yksilöllinen.

Viihtyvyys ja hyvinvointi tilan tavoitteena

Viihtyisyys on parhaimmillaan, kun kaikki edellä mainitut osa-alueet toteutuvat sisustuksen osalta sopusointuisena kokonaisuutena, ja tilasta saadaan paras mahdollinen hyöty irti yksilölliset tavoitteet huomioiden. Hyvin suunniteltu ja aisteja ravitseva tila lisää hyvää oloa ja hyvinvointia niin julkisissa kuin yritys- ja yksityistiloissa. 

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!