”Värillä on väliä” on tuttu sanonta ja niin totta. Väri on olennainen osa elinympäristöämme, elämäämme ja meitä itseämme. Värit herättävät tunteita kuten nautintoa ja onnellisuutta sekä energiaa. Maailmalla eri alojen suunnittelijat sekä materiaali- ja tuotevalmistajat seuraavat tarkkaan tulevia trendejä ja niihin kuuluvat vahvasti myös värit. Erityisesti puhuttaessa trendiväreistä niin muodin, sisustuksen kuin grafiikan alalla, puhutaan Pantonen värijärjestelmästä. Pantone on väri-instituutti, joka on 50 -luvulta lähtien luonut painoon sopivia standardoituja värejä.
Joka vuosi jo vuodesta 2000 lähtien Pantone määrittelee vuoden värin, joka kuvastaa sen hetken ihmiskunnan mielialaa ja kulttuuria. Elämme muutosten aikoja. Vuoden 2022 väri on PANTONE 17-3938 Very Peri, joka on symboli tämän hetken globaalista ajattelusta ja siirtymästä pois eristyksen aikakaudesta. Vaikkakin Very Peri on sinivioletti, niin samalla sen pohjasävyssä on aavistus punaista. Väri kuvastaa iloista asennetta ja dynaamista läsnäoloa kannustaen rohkeaan luovuuteen ja mielikuvitukselliseen ilmaisuun. Näitä ominaisuuksia me tarvitsemmekin tänä päivänä! Voit lukea lisää Pantonen Very Peristä täältä.
Jos sisustusta haluaa muokata muuttuvien trendivärien tai vaikkapa vuodenaikojen mukaan, on helpointa tuoda niitä pieniin yksityiskohtiin kuten tyynyihin ja esineisiin. Yhden tehosteseinänkään maalaaminen ei ole isotöistä, mutta siinä jo pitää katsoa miten valittu sävy istuu koko tilaan puhumattakaan, että koko tilan toteuttaisi yksivärisenä. Yksivärinen tila voi olla hyvinkin rauhoittava, mutta siinä suosittelen yleissävyksi neutraalia sävyä. Suomalaiset ovat olleet aina arkoja käyttämään violettia sisustuksessa. Tärkeintä onkin tehdä tiloista sen näköisiä, että niissä viihtyvät tilan käyttäjät itse.
Värien vaikutus aistikokemukseemme
Sisustusvalinnoilla voidaan vaikuttaa siihen, minkälaisen aistikokemuksen tilassa saamme. Ovatko tilat aistiystävällisiä vai aisteja kuormittavia? Lepääkö mieli vai nouseeko vireystila? Minne katse kiinnittyy ensimmäiseksi ja mikä jää mieleen tilasta lähtiessä?
Väreillä on iso vaikutus aistikokemukseen. Me kaikki koemme tilat ja väritkin osittain subjektiivisesti, oman maun, kokemusten ja kulttuurin pohjalta. Silti pääpiirteissään tietyt värit vaikuttavat meihin tutkitusti samalla tavalla niin fysiologiaan, mielialaan kuin käyttäytymiseen. On siis makuasia viihtyykö violetin sävyisessä tilassa vai mieluummin punaruskeassa kuten näyttää Tikkurilan vuoden 2022 väri L478 Tuulihaukka. Kuitenkin violetin tiedetään ruokkivan muun muassa luovuutta ja hengellisyyttä kun taas ruskea henkii rauhaa ja maanläheisyyttä. Violetti voi tuntua kylmältä, kun taasen ruskea tylsältä.
Myös materiaaleilla on suuri merkitys aistikokemukseemme. Materiaalien, niiden struktuurin ja värien oikeantyyppinen valinta ja yhdistäminen pintamateriaaleissa, kalusteissa ja tekstiileissä vahvistaa entisestään tavoiteltavaa yritysbrändiviestiä, luo harmoniaa ja herättää positiivisia aistielämyksiä. Hyvin suunniteltuna tila kuin tila voidaan herättää eloon ja tila voi vaikuttaa positiivisesti käyttäjänsä niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin ja siten onnellisuuteen. Miten? Annan siitä tässä esimerkkejä.
Yksivärinen tila ja sen vaikutus ihmismieleen
Mietipä ajatusleikkinä täysin väritön tila. Mitä mieleesi tulee? Värittömyyskin nimittäin viestii jotakin. Me tarvitsemme värejä ja niiden vaikutusta mielialaamme eri tiloissa eri tavoilla. Eri tiloilta kaipaamme erilaista vaikutusta itseemme ja muihin tilan käyttäjiin, koska tiloilla on eri käyttötarkoitus ja toiminnat.
Yksivärisellä tilalla on meihin rauhoittava vaikutus. Siksi yksivärisyys sopii erinomaisesti esimerkiksi makuu-, hoito- ja spa-tiloihin.
Tilan käyttötarkoituksen lisäksi värivalinnoissa tulee aina huomioida tilan käyttäjän tai käyttäjien ikä ja terveydentila, jos tila on yksityis-, potilas- tai hoivakäytössä. Esimerkiksi yksivärinen huoneväritys on dementoituneelle vanhukselle yhtä tasaista sävyä, josta vanhus ei saa katseellaan kiinnepisteitä ja muistia auttavia ohjaavia elementtejä ja linjoja. Varsinkin jos lattiatason sävy ei erotu väriltään seinistä, dementikko voi törmäillä seiniin ja kalusteisiin tai jos askelmat eivät erotu muusta lattiasta, hän voi kaatua. Ikääntyessä vielä kun ihmisen värinäkö heikkenee luonnostaan, niin värejä ja erityisesti kontrasteja kannattaa suosia vanhuksen asuin- ja palvelutiloissa tarkoituksenmukaisesti. Pitää myös muistaa, että jos on liikaa kontrasteja ja värejä, voi tilasta tulla sekava hahmottaa.
Väriä tavoitteen mukaan yritystiloihin!
Rentouttavia hoitoja tarjoavat spa-tilat tulee suunnitella väreiltään ja materiaalivaihteluiltaan rauhallisiksi kun taas ravintolatiloissa voidaan toteuttaa yritysbrändin mukaisia värivalintoja rohkeammin. Spa- ja hoitotiloihin sopivatkin rauhoittavat luonnonläheiset sävyt, jotka muistuttavat meitä luonnon elementeistä. Siksi niissä suositaan paljon harmaan ja beigen sävyjä mutta luonnollisesti myös sinistä, joka kuvastaa puhtautta, raikkautta ja vettä. Yksivärisyyyskin sopii näihin tiloihin sen rauhoittavuuden takia. Yksiväriset tilat hyvin suunniteltuina ovat tyylikkäitä ja edustavia.
Mielestäni on vaikeampaa suunnitella yksivärinen tila kuin tila, jossa on useampaa eri sävyä. En todellakaan suosittele minkä tahansa sävyn käyttöä yksivärisen tilan pääväriksi. Jotkut värit luovat painostavan tunnelman mistä tulee tunne, että seinät kaatuvat päälle. Yksivärisyyteen sopivat parhaiten luonnonläheiset sävyt.
Kun samaa sävyä haetaan eri materiaalien pinnoille, jo kiiltoasteet sekä materiaalin liukkaus – karheus voivat aiheuttaa haastetta. Erityisesti eri puulajit käyttäytyvät sävyttäessä eri tavoin puhumattakaan siitä, miten sävyt taittavat erilaisten valojen alla. Monivärinen tila antaa helpommin anteeksi myös sävyvirheitä.
Yksivärisissä tiloissa korostuvat yksityiskohdat ja keskittyminen
Joskus yksivärisyys sopii myös työtilaan riippuen tilaa käyttävän henkilön persoonallisuudesta ja työn luonteesta. Paljon keskittymistä vaativa työ hyötyy seesteisestä värimaailmasta samoin kuin vilkkaan adhd -lapsen huone, jossa tehdään koulutyöt ja nukutaan. Mitä vähemmän näissä tapauksissa on aistiärsytyksiä ja aktiivisuutta lisääviä tekijöitä, sen parempi.
Jos tilasta halutaan vähävärinen, suosittelen leikkimään detaljeilla, materiaaleilla, kuvioinneilla ja niiden kuoseilla kuten tässä suunnittelemassani kylpytilassa halusin korostaa ikkunasyvennyksiä kivimosaiikilla, jossa toistuu isojen pintojen harmaa sävy mutta tummempana. Elävyyttä ja tyylikkyyttä toin tilaan rosterin sävyillä metallipinnoilla. Yksivärisessä tilassa korostuu pienemmätkin remonttivirheet, mutta osaavasti rakennettuna, simppeli eleetön värimaailma materiaaleineen huokuu laadukkuutta.
Pidätkö sinä rauhoittavista yksivärisistä tiloista?
Seuraavassa julkaisussa puhun vastaavasti moniväristen tilojen sisustussuunnittelusta. Muistapa seurata jatkoa!