Designvv materiaalien valinta sisustussuunnittelussa.

Turvallisten materiaalien valinta sisustussuunnittelussa

Väreillä ja materiaaleilla on suuri merkitys siihen miten tilat koetaan. Materiaalien, niiden struktuurin ja värien oikeantyyppinen valinta ja yhdistäminen pintamateriaaleissa, kalusteissa ja tekstiileissä vahvistaa tilojen viihtyvyyttä ja elämyksellisyyttä. Huolella valitut materiaalit vaikuttavat myös hyvinvointiimme ja ovat turvallisia käyttää.

Materiaalien laatuun kannattaa satsata! Laadukas materiaali on kestävä, mutta myös turvallinen. Turvallinen materiaali ei vahingoita terveyttä, heikennä tehokkuutta tai altista loukkaantumisille.

Tilojen sisustaminen ei ole siis mikään vähäpätöinen tai ”vasemmalla kädellä” tehtävä juttu. Julkitilojen sisustussuunnittelu voi olla hyvinkin monisyistä, jossa pitää huomioida lukuisia asioita samanaikaisesti. On ensiarvoisen tärkeää huomioida siinä myös kaikki turvallisuustekijät. Tässä blogikirjoituksessa tuonkin esille erilaisia näkökulmia turvallisten materiaalien valintaan.

Materiaalivalinnoilla tilan potentiaali esiin

Designvv-materiaalit-sisustussuunnittelussa-blogi

Materiaalien tulee soveltua käyttötarkoituksiin ja käyttäjämääriin. Ennen materiaalivalintojen tekemistä onkin tärkeä käydä tilan tavoitteet ja erityispiirteet läpi yksityiskohtaisesti.

Erilaisten materiaalien avulla tilaa saadaan hahmoteltua ja se voidaan jakaa erilaisiin toiminta-alueisiin. Esimerkiksi työympäristöissä tai hotelleissa eri värisillä mattolaatoilla voidaan osoittaa kulkureitit tai eri alueet. Erilaisilla seinämateriaaleilla ja pintojen jakamisella saadaan eroteltua esimerkiksi aktiviteettialueet erikseen rauhallisista oleskelu- ja lukutiloista. Tällaisia tiloja löytyy mm. hotelleista, laivoilta, kirjastoista, opiskelijakampuksilta ja ostoskeskuksista.

Julkisissa tiloissa materiaalit ovat kovalla käytöllä

Designvv-materiaalien-kestavyys-blogi

Materiaalivalinnoissa tulee ottaa huomioon huoltokäytännöt sekä se, miten materiaalit kestävät käytössä. Mitä useampi ihminen tilaa käyttää, sitä tärkeämpää on materiaalin huollettavuus. Materiaalien huoltoon ja puhdistukseen liittyvät käytännöt tulisikin aina selvittää materiaalitoimittajalta ja välittää tieto siivoajille.

Koronapandemiasta johtuen pintamateriaalien hygieenisyyteen on alettu vihdoinkin kiinnittämään huomiota. Kriisien hyvä puoli on se, että ne herkistävät yrityksiä innovoimaan uusia ratkaisuja ja teknologioita. Näin kävi myös antibakteeristen pintamateriaalien ja puhdistusaineiden suhteen, joita on tullut markkinoille lisää. Hygieenisyys on ollut erityisen tärkeää jo aiemmin esimerkiksi laivoilla, mutta koronapandemian myötä myös muissa julkisissa tiloissa, kuten työpaikoilla, ravintoloissa ja palvelualalla siihen on alettu kiinnittämään enemmän huomiota.

Julkitiloissa ei voi siis käyttää mitä tahansa materiaalia, vaan niissä pitää aina huomioida monta turvallisuusasiaa! Tärkeimpänä seikkana on sääntöjen ja vaatimusten mukainen materiaalien paloturvallisuus.

Kirjoitin aiemmin työympäristöjen turvallisista tiloista täällä. Seuraavassa blogikirjoituksessani kerron sinulle miten sisustuksen materiaalivalinnoissa tulee huomioida moniaistisuus ja vastuullisuus. Muista seurata kanavaani!

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!