Designvv työympäristöjen sisustussuunnittelu

Työympäristöjen suunnittelu on kattava projekti

Työympäristöjen ja toimitilojen suunnittelu eroaa kotien sisustussuunnittelusta, sillä työtiloissa on kiinnitettävä perinteisten sisustusarvojen lisäksi erityistä huomiota ergonomiaan, tilojen toimivuuteen ja turvallisuuteen sekä yrityksen mielikuvaan ja brändi-imagoon.  

Olen suunnitellut paljon erikokoisia työympäristöjä, kuten 1–100 hengen toimistoja sekä ravintola-, hotelli- ja laivatiloja.  Koen haasteellisten monitoimitilojen suunnittelun olevankin suurimpia vahvuuksiani. Erityisesti sisääntuloalueiden, kohtaamistilojen ja monitoimitilojen suunnittelussa tulee yhdistää yrityksen imago tilojen toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Onko yrityksessäsi monitoimitiloja tai työympäristöjä, joiden käytännöllisyyttä ja viihtyvyyttä voisi parantaa? Tässä kirjoituksessa avaan työympäristön suunnitteluun liittyviä erityispiirteitä. 

Suunnittelun tavoitteena toimivat tilaratkaisut työympäristön tarkoituksen mukaan 

Työympäristöissä on haasteellista löytää eri toiminnoille, työmuodoille ja työntekijöille soveltuvimmat tilaratkaisut ja jakaa toimitila tehokkaisiin toimintavyöhykkeisiin. Kun samoja tiloja ja laitteita käyttävät useat henkilöt, tulee helposti toimintojen tukoksia, ruuhkaa, risteäviä kulkureittejä ja odotusta – tähän saattaa kulua tehokasta työaikaa. On myös huomioitava sellaisia asioita, kuten että onhan tiloissa riittävästi vessoja, ja onko toimisto tai esimerkiksi keittiö varustettu riittävillä laitteilla. Löytyykö monikäyttöisiä neuvottelutiloja erityyppisiin neuvotteluihin, rauhallisia loosseja puhelinkeskusteluihin tai taukotilaa, jossa voi hetken hengähtää viihtyisässä ja hyvinvointia edistävässä ilmapiirissä? Entä sellaiset asiat, kuten akustiikka, valaistus, muu talotekniikka ja turvallisuus?

Jo ensimmäinen askel toimitilaan viestii yrityksen tunnelmasta ja toimivuudesta. Sisääntuloaula onkin yrityksen käyntikortti. Se antaa ensivaikutelman, joka luo mielikuvan yrityksestä. Sisääntuloaulaa ei saa unohtaa toimitila- ja työympäristösuunnittelussa, vaan tulee muistaa sen arvo mielikuvien luojana. Sisääntuloaulan tulee olla kutsuva, ohjaava ja informoiva, ja sen tulee mielellään jäädä myös mieleen. Positiivisen mielikuvan luomiseksi ja muistijäljen jättämiseksi sisääntulon yleisilmeen tulisi antaa “wau-tunne”, tukea yritysimagoa sekä olla visuaalisesti ihastuttava, toimiva ja turvallinen.

Turvalliset ja muuntuvat työtilat 

Työntekotavat ovat jatkuvan muutoksen ja kehityksen kohteena. Joskus muutostarve voi olla akuutti – esimerkiksi pandemia muutti toimintatapojamme kertarykäisyllä ja lisäsi samalla erityisvaatimuksia työympäristöjen suunnittelulle, materiaalivalinnoille, tietotekniikalle sekä työaikojen ja ruokailuiden porrastuksille. Riittävien etäisyyksien ja hygienian ylläpitäminen vaatii tarkkaa suunnittelua. Helposti sujuvan siivouksen ja vuorojen vaihtumisen työpisteissä, ruokailutiloissa, pesuhuoneissa sekä neuvotteluhuoneiden yhteiskäytössä korostuvat erittäin tärkeiksi turvallisuutemme ja kustannustehokkuuden kannalta.

Suunnittelun täytyy joustaa muuttuvien tarpeiden äärellä ja toimitilojen toimivuutta onkin syytä tarkastella säännöllisin ajoin. Pyrinkin luomaan tilasuunnitelmia, joissa on huomioitu niin yrityksen kuin yksilölliset tarpeet ja ajan henki. Myös tilojen itsessään tulee tarvittaessa joustaa – pandemian kaltaisia asioita on vaikea ennustaa, mutta tiloissa tulee olla helposti muutettavia elementtejä, joiden avulla voidaan vastata ajankohtaisiin erityistarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Löydät jatkossa blogikirjoituksistani syvällisempää ja yksityiskohtaisempaa sisältöä näistä työympäristöjen ja monitoimitilojen haasteista, mitä tulee huomioida toimitilamuutoksissa ja minkälaisia vaikutuksia erilaisilla ratkaisuilla on moniin asioihin.

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!