Designvv sisustusarkkitehti Virve VarjyKrook

Uusia muutoksia yritystoiminnassani ja yrittäjäpolkuni

Olet ehkä huomannut jo aiemmista somejulkaisuistani, että yritykseni on kokenut viime aikoina muutoksia? Yritys- ja somenimi ovat vaihtuneet, samoin yhteystiedot. Kerron niistä tässä blogissa tarkemmin muutoksen taustoista sekä yrittäjäpolustani. Lue Design Virve Värjy Oy:n tarina! 

Olen ollut toiminimiyrittäjänä yli 21 vuotta päätoimialanani sisustussuunnittelu. Vaihdoin hiljattain loppuvuonna 2021 yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Olen harkinnut muutosta pitkään ja ollut aikeissa vaihtaa yhtiömuotoa monta kertaa. Ensimmäisen kerran taisin harkita sitä jo 10 vuotta sitten. Jotenkin sitä on niin jämähtänyt vanhaan tuttuun kuin toisaalta välillä pelko ja välillä kiire ovat olleet syinä siihen, että olen pysynyt toiminimiyrittäjänä. Eikä siinäkään sinänsä ole mitään huonoa, päinvastoin toiminimi on yritystoimintaa yhtä lailla!

Tunnistettavat nimimuutokset ja uudet yhteystiedot

Olet tunnistanut yritykseni aiemmin nimistä ”Artesisustus Värjy Virve” sekä ”ARIA NOVA”. Artesisustus Värjy Virve on ollut yritykseni virallinen nimi viimeiset 15 vuotta. Sitä ennen yritykseni nimi ehti olla kuusi vuotta ”Suunnittelutoimisto Värjy Virve”. Halusin pitää yritykseni nimessä edelleen tunnistettavaa omaa nimeäni. Näin uuden osakeyhtiöni nimeksi valitsin ”Design Virve Värjy Oy”. Se on paremmin ymmärrettävissä myös kansainvälisissä projekteissa, joissa olen mukana sekä ulkomaisten toimittajien keskuudessa, joiden kanssa toimin myös. Kotisivuni nimi on nyt www.designvv.fi ja sähkoposti contact@designvv.fi. Yrityksen somenimi on @designvirvevarjy. Ja huomasitko uuden logon? Eikö olekin hieno?

Suunnittelutoiminnan lisäksi yritykseni on maahantuonut viimeiset 10 vuotta italialaisia kalusteita ja sisustustuotteita, joita olen markkinoinut aputoiminimellä ”ARIA NOVA”. Somessa olet tunnistanut ne aiemmin nimestä ”sisustusarianova”. Tämä toiminta pysyy edelleen, mutta on siirtynyt toiminimeltä osakeyhtiölle. Tämä oli minulle 10 vuotta sitten uudenlainen aluevaltaus, jonka olen saanut toimivaksi liiketoiminnaksi. Se on ollut yrittäjyydessäni mitä opettavaisin polku.

“Design Virve Värjy Oy:n luottoluokitus oli AA jo aiemmin, kun yritys oli toiminimi Artesisustus Värjy Virve / ARIA NOVA”

Yritykseni luottoluokitus

Kun yritys muuttaa yhtiömuotoa toiminimestä osakeyhtiöksi, sille avataan Kaupparekisterissä kokonaan uusi y-tunnus. Täysin samaa yritysnimeä ei saa käyttää, vain osaa siitä. Näin yritystä käsitellään kuten aivan uutta yritystä, sillä sitä se on vaikka kyseessä olisi sama toiminnanjatkaja ja toimiala. Näin valitettavasti pyyhkiytyy oman yritykseni 21 vuotishistoriakin yritysrekistereistä! Tämä oli yksi jarru päätöksessäni vaihtaa yhtiömuotoa.

Tästä on hyvänä esimerkkinä Asiakastieto Oy:n ylläpitämä rekisteri Suomen yrityksistä, niiden maksukyvyistä sekä luottoluokituksesta. Toiminimiyritykseni on vuosia kuulunut hyvään AA luottoluokitukseen. Yritykseni maksutapa on luokiteltu ”Erittäin positiiviseksi” ja taustan hyväksi. Parempiin luokituksiin AA+ ja AAA kuuluu vain 12% Suomen yrityksistä. Tällä yrityskokoluokalla en pystyisi ikinä noita ylempiä luokituksia edes tavoittamaan. Olen siis tästä luokituksesta yhtä lailla ylpeä kuin kiitollinen. Nyt kun yritykseni onkin yhtäkkiä uusi osakeyhtiö, niin käytännössä toiminnassani ei mikään muutu. Silti Asiakastieto Oy:n rekisterissä tulet näkemään osakeyhtiöni luottoluokituksen tippuvan. Näin kuulemma vaan on uusien y-tunnusten kohdalla.

Hyvään maksukäyttäytymiseen vaikuttaa myös yksinyrittäjän persoona, asenne ja kyky hoitaa velvollisuutensa. Se persoona ei häviä yhtiömuutoksessa. Nyt sitten minulla on tuore uusi yritys, mutta kokemukseni ei pyyhkiydy minnekään pois! Sisustusarkkitehtina kokemusta on kertynyt monista erilaisista suunnitteluprojekteista ja asiakkaista, mutta kyllä sitä on tullut koettua kaikenlaista myös yrittäjänä.


Yritystoimintani perusarvot

Suomen Itsenäisyyspäivän julkaisussa kerroin mitä itsenäisyys ja vapaus merkitsevät minulle. Itsenäisyyspäivän lapsena päivä on ollut minulle aina hohdokas ja merkittävä. Ehkä se on sieluuni jättänyt vahvan tarpeen olla ihmisenä myös itsenäinen. Yrittäjyys vaatii itsenäisyyttä. Itsenäisyys taasen luo vapautta, samoin yrittäjyys. Yrittäjänä saan toteuttaa vapaasti unelmiani, näkemyksiäni ja arvojani niin, ettei kukaan rajaa niitä. Saan valita pitkälti mitä teen, kenelle ja kenen kanssa.

Jotta on mahdollista säilyttää vapaus, pitää kantaa myös vastuu kaikesta tekemisestään. Se tarkoittaa vastuuta omaa elämää, läheisiä, työkavereita, ystäviä, ympäristöä, materiaalia ja koko yhteiskuntaa kohtaan. Yrittäjänäkin pyrin toimimaan aina niin vastuullisesti kuin mahdollista. Luotettavuus kuuluu myös arvoihini. Jollen olisi pystynyt olemaan luotettava palveluntarjoaja, olisin menettänyt monia asiakkaita ja liikevaihtoa. Luotettavuus vaatii myös laadukasta työn toteutusta aikatauluja noudattaen.

Minut kyllä yllätti, kuinka byrokraattista ja paljon selvittelyä vaativaa on ollut toiminimen vaihtaminen osakeyhtiöksi. Tämä on vaatinut monenlaista järjestelyä. Jo yksinään nimen vaihtaminen on tuonut paljon ylimääräistä työtä, kun yhteystietoja on pitänyt monelle taholle päivittää puhumattakaan sen vaikutuksesta sivustoon ja sähköpostiin. No, nämä ovat sitä yrittäjän elämää. Vapautta ei ole ilman vastuuta.

“Kun yritykseni Design Virve Värjy Oy oli aiemmin toiminimi, sen Rating Alfa – luottoluokitusraportti oli AA. Vertaillessa yritykseni ratinghistoriaa muihin niin toimialani kuin kaikkiin yrityksiin, näyttää tämä Suomen Asiakastieto Oyn grafiikka vahvaa luotettavuutta yritykseni toimintaa kohtaan”.


Yrittäjän riskit

Yrityksen johtaminen vaikka se olisi vain yhden ihmisen yritys, on täynnä haasteita ja riskejä. Uuden liiketoiminnan aloittaminen on aina riski. On myös riski vuokrata toimitiloja. Olen yritykseni aikana muuttanut monta kertaa mm. muuttaakseni yhteen yhteistyökumppaneiden kanssa. Pari kertaa rakennusten julkisivut on yllättäen ilmoitettu laitettavaksi julkisivuremonttiin, mitkä ovat karkottaneet yllättäen asiakkaat. Kuka nyt tulisi pimeään liikkeeseen keskelle pauketta ja pölyä? Sekin on yrittäjän riskiä. Ja entä tämä korona? Yritykseni liikevaihto tippui yhtäkkiä 70%! Vaikka olen kehittänyt toimintani riskit huomioiden niin, ettei se ole vain yhden palvelun varassa, vaikutus ulottui silti kaikkeen toimintaani. Se vei jonkun aikaa, kunnes taas kaikki alkoi elpymään.

Miksi en ole aiemmin vaihtanut toiminimeä osakeyhtiöksi, niin syinä ovat olleet juuri nuo yllättävät odottamattomat riskit yrittäjyydessä, oma kokemattomuus uuden edessä eli pelko, että entä jollen saakaan tätä kestämään. Mitä sitten? Toisaalta syynä on ollut kiire. Sitten kun menee oikein hyvin, on myös kiire projekteissa. Menestys on niin kiinni markkinoista, kausista ja myös onnesta. Kun selvisin hankalan koronankin alkuvaiheen läpi 21 yrittäjävuoden jälkeen tajusin, että yksi konsultti oli oikeassa, kun hän sanoi minulle jokunen vuosi sitten puhuessamme osakeyhtiöstä: ”Mitä sinä pelkäät, kun olet 20 vuotta pyörittänyt yritystä ja työllistänyt itsesi vuodesta toiseen? Ei siihen ihan kuka vaan pysty”.

Totta! Ei pysty. Saan silti kiittää lähiomaisiani, joiden tuki on ollut korvaamaton, kun minulla on ollut vaikeita aikoja yritystoiminnassani. Olen ollut onnekas.

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!