Designvv Milano Salone del Mobile

Suurin sisustus- ja huonekalunäyttely ”Salone del Mobile” Milanossa 7.-12.6.2022

Maailman odotetuin, suurin ja puhutuin sisustusalan messutapahtuma ”Salone del Mobile” alkaa Italian Milanossa viikolla 23 Milano-Rho alueella. Kerron tässä kirjoituksessa aikaisemmista kokemuksistani näistä messuista sekä lukuisista kiehtovista ”Fuorisalone” -tapahtumista ympäri kaupunkia. ”Fuorisalone” tarkoittaa messujen ulkopuolella olevia Milanon Design-viikon näyttelyitä ja tapahtumia.

Vinkeistäni voi olla sinulle paljon iloa, jos olet menossa messuille nyt ensimmäistä kertaa tai olet käynyt siellä aiemmin kerran tai pari.

Tämän vuoden messut ovat koronan jäljiltä pitkään odotettu tapahtuma. Lisäksi tämä on messujen juhlavuosi. Historialliset messut Salone del Mobile pidetään nyt 60. kerran! Messujen pääteema on mikäpäs muu kuin kuuma puheenaihe ”kestävyys”. Tuote- ja materiaalivalmistajilla on ollut aikaa panostaa messuihin, joten odotettavissa on paljon uutuuksia ja teeman ympärille rakennettua innovatiivista tuotekehitystä.

Yritykseni edustamat huonekaluvalmistajat Presotto ja Riflessi satsaavat vuosittain Design-viikkoon! Molempien valmistajien showroomit Corso di Porta Romanalla ottavat tuolloin vieraita vastaan.

Huonekaluinnovaatioita ja valmistusperinnettä

Historiallinen ja edistyksellinen valmistaja Presotto on mukana myös Salone del Mobile -messuilla omalla 800m2:n kokoisella osastolla. Se sijaitsee paviljongissa nr.10 ja osastolla B19-C22. Presotton kestävä tuotanto hyödyntää käsityöperinnettä ja luova innovaatiokyky kehittää alati tulevaisuuden elämiseen mukautuvia huonekaluja elämänlaadun parantamiseksi. Luvassa on jälleen monia uutuuksia, joita on mahdollista päästä koskettamaan ja testaamaan.

Designvv-makuuhuone-kalusteet-Presotto

Tässä vaiheessa muistuttaisin myös tulevasta kesäkauden tehdassulusta. Puuviilutettuja huonekaluja, kuten kuvassa olevaa sängyn runkoa, on mahdollista vielä tilata ajoissa ennen tehtaan elokuista kesälomaa. Sama koskee kivi-, keramiikka-, metallilakattuja ja laastipintaisia huonekaluja. Tutustu aistikkaaseen huonekaluvalikoimaan valmistajan sivuilla ja ota yhteyttä yritykseeni jo tällä viikolla: https://www.presotto.com/en/

Salone del Mobile -messujen tarjonta

Milanon huonekalumessuilla on aiempina vuosina vaihdelleet tietyt teemat ja tuotekategoriat. Joka vuosi löytyy aina niin modernit kuin perinteiset huonekalut, pienesineet sekä materiaalit. Sen sijaan joka toinen vuosi ovat mukana olleet valmistajat kategorioista ”Valaistus ja toimistokalusteet” ja joka toinen vuosi puolestaan valmistajat kategorioista ”Keittiö- ja Kylpyhuonekalusteet”.

Designvv-kylpyhuonealtaat-Salone-del-Mobile

Tämä juhlavuosi on poikkeus. Nähtävillä on kaikki muut tuotekategoriat paitsi valaistus, joka esittäytyy jälleen vuoden päästä. Lisäksi messuilta löytyy Salone Satellite -osasto, jossa esittäytyy alle 35 -vuotiaat suunnittelijat sekä designiin erikoistuneet yliopistot ja koulut. Messualue on todella iso ja osittain kahdessa kerroksessa. Alue on nähtävyys jo sinänsä.

Varaudu suuriin ruuhkiin Milanon Design-viikolla

Milanon Design-viikko on alan odotetuin vuositapahtuma, jonne kerääntyy alan ammattilaisia, opiskelijoita ja kiinnostuneita ympäri maailmaa. Ruuhkiin ja jonoihin on syytä varautua. 

Designvv-Salone-del-Mobile-osastot

Messuille pääsee helposti kaikilla kulkuvälineillä. Metro on kätevä ja nopea, mutta ruuhkatunneilla niissä on matkustajia niin paljon, että ihmiset liimautuvat toisiinsa kiinni. Sisäänpääsylippu kannattaa ostaa ennakkoon netistä. Lippujonot ovat myös pitkiä.

Useimpien valmistajien osastoille pääsee kävelemään suoraan sisälle vapaasti. Joillakin isoilla tunnetuilla brändeillä ei suinkaan ole näin, vaan päästäkseen sisälle, pitää jonottaa kuten yllä olevassa kuvassa näkyy. Tällaisille osastoille pääsee sisälle vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan. Sisäänmenojen kohdalla on palvelutiskit, joilla on otettu sisään menevien henkilöiden yhteystiedot ylös tai pyydetty tulijaa antamaan käyntikortti. Samalla heitä pyydetään kuittaamaan tietosuojaan liittyvä paperi. Tällaisilla osastoilla on tyylikkäät pukuun pukeutuneet vartijat valvomassa järjestystä. Koronan jäljiltä voisin kuvitella, että edellä mainittu tapa olisi valmistajien osastoilla lisääntynyt.

Tuoreimmat sisustustrendit löytyvät Salone del Mobile -messuilta

Ei ole varmaankaan yllätys, että maailman odotetuimmassa design- ja sisustusalan tapahtumassa valmistajat tuovat esille uusimmat tuoteuutuutensa ja materiaali-innovaationsa. Täällä vuoden trendivärit, -materiaalit ja tyylisuuntaukset näkyvät vahvasti. 

Designvv-trendit-Salone-del-Mobile

Niin lämpimien metalli- kuin puunsävyjen suosio on ollut kasvussa jo joitakin vuosia. Tämä on ollut nähtävillä Milanon Design-viikolla aiempina vuosina. Joka vuosi niiden vivahteet hieman muuttuvat. Kieltämättä ne ovat kiven lisäksi materiaaleja, jotka kutsuvat koskettamaan ja ne luovat viihtyisyyttä. Näiden materiaalien käyttö lisää tilassa koettavaa positiivista aistikokemusta. Tästä aiheesta olenkin kirjoittanut viime julkaisuissa paljon. Voit lukea siitä mm. täällä.

Tiesitkö muuten, että tänä vuonna Suomessa on tullut trendikkääksi jopa pitkään vieroksuttu mänty oksanpaikkoineen?

Sisätilojen vehreyttä on lisätty jo vuosia ja suunta jatkuu

Milanon huonekalumessuilla on ollut runsaasti vehreyttä nähtävillä jo joitakin vuosia ennen koronaa. Osastot on koristeltu mitä mielikuvituksellisimmin kasvielementeillä.

Designvv-biofilia

Biofilinen suunnitteluajattelu on kasvanut vuosi vuodelta. Luonnon elementit luovat tiloista aistiystävällisempiä ovat ne sitten aitoja tai luonnosta muistuttavia. Biofilia tarkoittaa ”rakkautta kaikkea elävää kohtaan” eli sitä, että ihmisellä on luontainen mieltymys luontoon ja luonnon elementteihin. Nämä elementit vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin positiivisesti ja kokonaisvaltaisesti. Biofilia on ympäristön kestävää suunnittelua.

Milanon Design-viikko ja Fuorisalone

Milanon Design-viikon tapahtumat levittäytyvät laajalle kaupungissa. Keskustassa tunnetuimmat design alueet ovat Durini Design District ja Brera Design District. Toki muillakin alueilla on lukuisia tapahtumia. Nämä ovat täynnä huonekaluvalmistajien omia showroomeja, sisustusliikkeitä, näyttelyitä ja tapahtumia.

Designvv-Milano-Brera-Design-District

Breran ja Durinin tapahtuma-alueen kadut on helppo tunnistaa katujen yllä liehuvista lipuista. Historiallisten talojen porrasalueilta ja arvohuoneistoista löytyy tunnettuja designtuotteita jopa useassa kerroksessa. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä niitä. Modernit tuotteet sulautuvat sujuvasti vanhaan ympäristöön.

Designvv-Milano-Fuorisalone
Breran ruuhkainen katunäkymä Milanon Design-viikolla

Näyttelyitä järjestetään myös joidenkin kirkkojen ja kappeleiden sisällä. Yllä olevassa kirkossa oli pohjosmaalaisten yhteinen näyttely teemalla ”Nordic Happiness”. Suomalaisia yrityksiä löytyy Milanon Design-viikolta vuosittain.

Designvv-Milano-Design-week
Sisustuslehdestä INTERNI löytyy tapahtumakartta ja osoitteet. Lehteä myydään lehtikojuilla katujen varsilla

Designvv-Milano-Brera-sisapihat
Milan Design Week avaa pääsyn myös upeisiin historiallisiin sisäpihoihin ja puutarhoihin

Designvv-Milano-modernit-rakennukset
Olen vieraillut myös keskustan ulkopuolella eri sisustusalan näyttelyissä Milanon Design-viikolla. Kuvassa oleva näyttely ”Space & Interiors” keskittyi tulevaisuuden asumiseen ja materiaaleihin. Kuten kuvat osoittavat, Milano on vastakohtien kaupunki – modernia ja historiaa rinta rinnan.
Designvv-Milano-katedraali
Milanon kuuluisa katedraali gotiikan aikakaudelta keskustassa

Kaikesta edellä kerrotusta voitkin kuvitella, että kävelemistä riittää Milanon Design-viikolla. Kannattaa varautua hyvillä kävelykengillä sekä valita hotelli, joka on lähellä metroasemaa. Liikkuminen Milanossa on helppoa. Voit löytää helposti vapaan hotellihuoneen viisi kuukautta ennen tapahtumaa, mutta myöhemmin etsittynä hotellivalikoima on suppea tai jäljellä on enää hyvin kalliita huoneita. Itselleni ei riittäisi reissuun kaksi päivää. Olen varannut aina matkalle 5-7 päivää, jolloin olen ehtinyt nähdä riittävästi.

Löydät netistä paljon tietoa tapahtumista. Olisi niin ihanaa olla itsekin tänä vuonna messuilla, mutta valitettavasti tällä kertaa en pääse lähtemään. Toivon mukaan ensi vuonna on toisin! Antoisaa matkaa sinulle, jos olet nyt lähdössä!

Muistathan seurata kanaviani! Mistä aiheista haluaisit lukea enemmän?

Jaa blogikirjoitus

Haluatko ehostaa tilojasi viihtyisiksi ja toiminnallisiksi? – Ota yhteyttä! 

Voit tutustua referensseihini täällä. Seuraa somekanaviani – jaan somessa uudet blogijulkaisut ja muuta ajankohtaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoa kirjoittajasta

Olen kulkenut pitkän ja värikkään matkan sisustuksen parissa monitahoisissa projekteissa sisustusarkkitehtina ja yrittäjänä. Perehdyn sisustamiseen aina täydestä sydämestä asiakkaani ja tilojen käyttäjien hyvinvoinnin hyväksi.

Innostavin terveisin,
Virve Värjy-Krook
Sisustusarkkitehti SIO
Yrittäjä

virve.varjy-krook@designvv.fi

Kiinnostavimmat artikkelit

Ota yhteyttä

Oletko valmis muutokseen? Jos haluat tilastasi paremman paikan elämällesi, läheistesi, asiakkaidesi tai työntekijöidesi onnelle ja hyvinvoinnille, ota rohkeasti yhteyttä! Luodaan yhdessä unelmiesi tilat!